השפעת ארגונים ירוקים בישראל על מקבלי ההחלטות - השוואה עם ארגונים אחרים ועם התנועה הסביבתית העולמית

הסטודנטית: מיכל נבו

מנחים: פרופ' דני רבינוביץ' וד"ר אסף מידני

מחקר זה מנסה לפתוח צוהר אל מדיניות הסביבה בישראל משלב העיצוב שלה ועד לשלב היישום. מצביעים על כך שהחקיקה הסביבתית בישראל הולכת ומתרבה, דבר המעיד על העניין של הפוליטיקאי הישראלי בנושא הסביבתי, זאת בזמן שהתקצוב של המשרד להגנת הסביבה נמוך באופן חריג ולא מראה מגמת עלייה מקבילה למגמה בחקיקה.

 

שתי מגמות שונות אלה מציבות פרדוקס: כיצד זה שבישראל יש מדיניות סביבה כפולה: חקיקה מתקדמת ומרובה ותקצוב חסר המהווה חסם ביישום המדיניות. על מנת להאיר ולהסביר את חוסר ההלימה שבין עיצוב המדיניות ליישומה המחקר מתמקד בחוק התניית מענקים ממשלתיים למפעלי תעשייה (תקנוני חקיקה), התשס"ו, 2005, אשר איננו מיושם עד היום. המחקר מנסה לענות על השאלה מהם הגורמים המסבירים עיצוב ויישום של מדיניות סביבה בישראל? ומשער כי עיצוב ויישום מדיניות סביבה הינם תוצר פעולה של מספר שחקנים בספירה הפוליטית: פוליטיקאים, בירוקרטים, קבוצות אינטרס והציבור הרחב, הפועלים על רקע תנאים מבניים (אי-משילות) ותנאים תרבותיים.

 

הממצאים מצביעים על שונות בין קבוצות האינטרס המעורבות בעיצוב ויישום מדיניות סביבתית. הבדל זה ממקם בשלב היישום את התעשייה במקום דומיננטי, ואת ארגוני הסביבה כנטולי השפעה. ממצא זה עולה בקנה אחד עם ממצא נוסף -  בשלב עיצוב המדיניות ישנה מעורבות גבוהה של ארגוני הסביבה, אך בשלב יישום המדיניות מעורבותם של ארגוני הסביבה ושל הציבור נמוכה יותר. כמו- כן נמצא כי אופיו קונצנזואלי של הנושא הסביבתי גורם למתנגדים לו לפעול בטקטיקות ייחודיות על מנת שלא להתבטא באופן פומבי כנגד הנושא.

 

שתי טקטיקות נמצא שננקטו על מנת לתקוע יתד בגלגלי החקיקה מבלי להצהיר על התנגדות להצעת החוק: יצירת קשיים פרוצדוראליים ויצירת מדיניות אלטרנטיבית.עוד נמצא, שהנושא הסביבתי הינו מורכב מאוד וטומן בחובו מכלול של נושאים המקיפים מגוון רחב של תחומים בעלי השלכות פוליטיות, קבוצות עניין ואינטרס אשר נוטים להתחרות זה בזה. במחקר נמצא שתחרותיות זו יכולה לפעול בכיוונים מנוגדים – הן כזרז והן כמכשול בפני המדיניות. 

 

מסקנות המחקר הן שכל עוד התנאים המבניים והתרבותיים בישראל, כמו גם הקבוצות השונות והשחקנים השונים, יישארו ללא שינוי אזי התהליך יישא אופי המעודד חקיקה מרובה ויישום מועט. על מנת לקדם את יישומה של מדיניות סביבתית והוצאתה מן הכוח אל הפועל יש לעודד את מעורבותם של ארגוני הסביבה גם בשלב יישום המדיניות והפיכתו לשקוף ונגיש יותר לציבור הרחב.

 

מחקר זה אינו נמצא בספריה המרכזית. אם נדרש המחקר המלא, אנא פנו למזכירות תואר שני במסלול המחקרי.

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>